Astronomsko društvo Varaždin :: Pratite nas :: Važniji dokumenti :: Za članove :: Kontakt | ENGLISH

Nina Kanižaj 1928. – 2009. in memoriam

Nina Kanižaj, umirovljena profesorica zemljopisa, umrla je nakon duge i teške bolesti 19. travnja 2009. godine u svojoj 81. godini života u Varaždinu. Ostat će zapamćena kao pokretačica astronomske aktivnosti 70-ih godina 20. stoljeća u Varaždinu, dugogodišnja voditeljica astronomske grupe na IV. osnovnoj školi, te izuzetna i neumorna nastavnica i promicateljica prirodnih znanosti. Naročito se istakla pripremajući učenike za natjecanja i susrete u okviru različitih programa Znanost mladima (tadašnji Pokret “Nauku mladima”). Organizirala je i mnogobrojne posjete varaždinskih učenika Zagrebačkoj zvjezdarnici, te djelovala i u okviru Astronomskog društva Varaždin.

Nina Kanižaj (djevojačkog prezimena Bjelobrk) rođena je 3. prosinca 1928. godine u Zagrebu. S roditeljima je živjela u najranijem djetinjstvu u Gračacu, gdje joj je otac bio trgovac, a majka rođ. Petrović, učiteljica. U djetinjstvu je živjela u relativnom blagostanju kao trgovačko dijete, učila svirati klavir, igrala tenis, itd., ali to je sve bilo prekinuto 2. svjetskim ratom. Oko 1943. godine obitelj je odselila iz Gračaca, najprije u Ogulin, a potom u Zagreb, gdje Nina Kanižaj nastavlja školovanje. Na glazbenoj akademiji studirala je klavir, ali taj studij je morala prekinuti zbog bolesti (upala zglobova na rukama), pa je na Pedagoškoj akademiji završila za nastavnicu zemljopisa. U Ogulinu počinje raditi 50-ih godina 20. stoljeća, a potom se seli u Zagreb, pa u Varaždin. Udala se 1951. godine za Rudolfa Kanižaja, također profesora zemljopisa, a koncem 1953. godine rodio im se sin Nenad. Suprug Rudolf umro je 1974. godine u svojoj 51. godini života.

Početkom 60-ih godina 20. stoljeća Nina Kanižaj počela je predavati zemljopis, a početkom 70-ih godina voditi i astronomsku grupu na tadašnjoj IV. osnovnoj školi u Varaždinu. Kroz tu astronomsku grupu, koju je prof. Kanižaj vodila sve do svog umirovljenja 1988. godine, prošao je velik broj učenika rođenih u rasponu od kraja 50-ih, pa do sredine 70-ih godina prošlog stoljeća. Mnogi od njih ostvarili su vrlo zapažene rezultate na natjecanjima i susretima tadašnjeg Pokreta “Nauku mladima” (PNM) na općinskoj, republičkoj i saveznoj razini. Nezaobilaznu literature te astronomske grupe činio je i časopis “Čovjek i svemir”, koji je u tom razdoblju imao velik broj pretplatnika među varaždinskim učenicima i nastavnicima. Osim skupljanja teorijskog znanja, već prve generacije astronomske grupe počele su provoditi vlastita astronomska promatranja i mjerenja koristeći pritom nerijetko instrumente vlastite izrade. Prof. Kanižaj imala je nevjerojatnu sposobnost motiviranja učenika za astronomske aktivnosti, vrlo uspješno organizirajući rad u malim grupama. Bilo da se radilo o praktičnom radu, rješavanju zadataka ili razumijevanju astronomskih pojava, prof. Kanižaj organizirala je aktivnosti astronomske grupe prikladanim omjerom modela suradnje i konkurencije. Posebnu pažnju posvećivala bi najnaprednijim nadarenim učenicima, koji su dobivali individualni pristup, ali su morali kontinuirano prenositi svoje znanje i iskustvo mlađim kolegama. Važnu ulogu imala je prof. Kanižaj i u osnivanju Astronomskog drušva Varaždin 1978. godine. Time su se postojeće astronomske aktivnosti i na drugim osnovnim i srednjim školama u Varaždinu proširile i pojačale, pogotovo na Gimnaziji u kojoj su školovanje nastavili mnogi njezini učenici.

Prof. Nina Kanižaj značajno je doprinjela popularizaciji i edukaciji astronomije u Varaždinu, a plodovi toga rada uvelike su nadmašili gradske okvire. Mnogi polaznici astronomske grupe Nine Kanižaj završili su prirodoslovne ili tehničke studije, a nekoliko ih se posvetilo i profesionalnom znanstvenom radu u području fizike, te astronomije i astrofizike. Na kraju, potrebno je posebno istaknuti neke ljudske osobine prof. Nine Kanižaj, kao što su skromnost i samozatajnost u kombinaciji sa stalnim divljenjem i gotovo bismo mogli reći strahopoštovanjem prema Svemiru i novim astronomskim otkrićima i spoznajama.

Roman Brajša
Ivan Hip
Robert Logožar
Vladimir Lojen

Copyright (C) Astronomsko društvo Varaždin